Menu singgang daging ala kelantan,request dari my lovely cousin,yang tetiba wasap nak datang dinner sesama,rindu ler tu,nak makan masakan Cik Ngah...heheheh...alang2,jemput Mr D sekali join dinner...ramai lagi seronok...
Walau Cik Ngah memasak,tapi still diet,memang tak sentuh nasi pun,makan lauk je,tu pun mana yang boleh je,sambil teman yang lain makan.
Daging Singgang ala Klate
Bahan:
Daging -hiris nipis
Ketumbar tumbuk hancur
Bawang putih
Bawang merah
Lengkuas
Asam keping
Gula melaka sedikit saja dalam sesudu
Budu 2 sudu
Cili kering atau cili padi potong,kalau suka pedas boleh letak lebih.
Garam dan gula
Cara:
Basuh daging dan perapkan dengan hirisan bawang,lengkuas,ketumbar,asam keping dan gula melaka sekejap
Masukkan 3 cawan air dan didihkan atas dapur
Masukkan budu,perasakan dengan garam dan gula
Masak hingga daging empuk
Bisik-bisik:
Sedap makan ngan nasi panas2
Tambah pulak dengan ulam dan budu
Memang menambah..hehehee
Tapi Cik Ngah ratah je...
7 Comments
Nampak cam sedap je kalau ratah...
ReplyDeleteMemang sedap pun,Cik Ngah pun ratah je tadi..hehhehe
ReplyDeletewah masak singang daging.....kecur air liur...dah lama lini x makan singgang...bila balik kelantan baru makan...kat sini x de geng nak makan...makan sorang2 xde nikmat
ReplyDeletekat umah ni semua makan,Mr D je kuarang gemar kuah2 air ni...huuhuu...
Deletecikgu ajar saya masokk
ReplyDeleteBila la akak nak mula kelas memasak dengan Ty ye?
ReplyDeletekak su..dah lama zie tak makan singgang
ReplyDelete